Rejestrując się zyskasz dostęp do wielu funkcji.

Samsung Galaxy S Plus - test

Samsung Galaxy S Plus - test

Postprzez wojtekiki » wtorek, 7 lut 2012, 19:17

tarantulaw2, myślę, że nie masz nic przeciwko, że wykorzystałem schemat z Twojej ostatniej recenzji? Inaczej z pewnością pominąłbym coś istotnego :)

No dobrze, przejdźmy do rzeczy. Samsung Galaxy S Plus, czyli odświeżona wersja Galaxy S pojawił się na rynku w 2011 roku. W porównaniu do poprzednika mamy lepszy procesor 1,4GHz, za to słabszą (choć i tak niezłą) grafikę Adreno 205. Do tego rzeczy, które można mieć też w SGS, choć nie w standardzie - bateria 1650 mAh i Android 2.3.5. Ponadto wg specyfikacji HSDPA do 14,4 mbps
Obrazek

[ Specyfikacja ]

http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/g ... laxysplus/

[ Zestaw ]

Standardowy - ładowarka, kabel micro-USB, słuchawki, skrócona instrukcja i gwarancja.

[ Wykonanie ]

Telefon z zewnątrz praktycznie nie różni się od Galaxy S. Mamy tu Gorilla Glass, więc przy normalnym użytkowaniu obejdzie się bez folii na ekran. Szkoda, że tył urządzenia nadal jest śliski, a nie chropowaty jak w Galaxy Ace. Zwiększa to ryzyko wypadnięcia telefonu z dłoni, a na obudowie pozostają odciski palców. Gniazdo micro-USB umieszczona z góry, co uznałbym za drobną wadę. Ogólne wykonanie można jednak zaliczyć na plus.

Ekran Super AMOLED prezentuje się bardzo dobrze, wbrew powszechnym opiniom nie zauważyłem, żeby miał niebieski odcień.

[ Interfejs ]

W Samsungu Galaxy S Plus znajdziemy nakładkę TouchWiz 3.0, która zasługuje na wysoką ocenę. Przytrzymując przycisk Power uzyskamy menu, z którego można m. in. wyłączyć telefon, ale co ważne mamy tam też opcję włączania/wyłączania połączenia internetowego przez GSM, dzięki czemu unikniemy niespodziewanych opłat, a wyłączenie synchronizacji pozwala też oszczędzać baterię.
Wydajność systemu jest bardzo dobra.

[ Programy ]

W Galaxy S znajdziemy m. in. program AllShare, dzięki któremu obejrzymy filmy i zdjęcia na telewizorze z funkcją DLNA. Szkoda, że zabrakło Samsung ScreenShare, który dałby jeszcze większe możliwości. Jest też ThinkFree Office (jednak do Office`a Microsoftu sporo mu brakuje, a i konkurencyjne programy na Androida zostawia go w tyle), Samsung Apps (tu również daleko do Marketu), Aldiko eBook, ipla, Layar, Kies Air (komunikacja z PC przez Wi-Fi - działa całkiem fajnie), prosty menedżer plików, menedżer zadań ( za te 2 aplikacje kolejny plusik), niezły Notatnik, Press Reader, Social Hub. Jak to w Samsungu w standardzie dostajemy też rewelacyjną (przynajmniej moim zdaniem) klawiaturę Swype.

[ Aparat ]

Tu niewiele powiem, bo mało zdjęć robię telefonem. 5mpx wydaje się jednak być całkiem w porządku, szkoda, że zabrakło diody LED.

[ Multimedia ]

Nie jestem znawcą, ale w mojej opinii multimedia jak to w Androidzie stoją na wysokim poziomie. Odtwarzaczem muzyki można sterować bezpośrednio z belki, odnajdywanie utworów jest bardzo łatwe, a jakość dźwięku zadowalająca. Niestety mam drobny problem z radiem. Nawet na najniższym poziomie dźwięku jest strasznie głośne. Może to wina moich słuchawek, nie będę celowo rozpakowywać oryginalnych tylko, żeby to sprawdzić. Na głośniku jest ok.

[ Sieci bezprzewodowe ]

Nie miałem póki co problemów z zasięgiem, ani z Wi-Fi. Sieci wyszukuje dużo i szybko z nimi łączy. Bluetooth nie testowałem.

GPS włączałem 2 razy z Google Maps - za pierwszym nie złapał, kilka dni później nie było problemu.

[ Przeglądanie internetu ]

Nie może być inaczej - 4 calowy wyświetlacz 480x800 sprawia, że przeglądanie internetu jest wygodne, choć nie używam wbudowanej przeglądarki.

[ Gry ]

Grałem w Angry Birds i pokera od Gameloftu. Nie stwierdziłem przy tym problemów. GTA III też wchodzi, ale u mnie spowodowało dość poważne zawieszenie całego telefonu.

[ Bateria ]

Chyba nie używam zbyt intensywnie tego smartfona, bo bateria śmiało wytrzymuje z 5 dni. 3G, Wi-Fi, GPS włączam tylko w razie potrzeby. w ciągu tych 5 dni jest około 30 min rozmowy + 3 godziny zabawy - internet, gry, muzyka itp.

[ Podsumowanie ]

Jak na razie nie mam zastrzeżeń do SGS+. Myślę, że warto go wybrać, zwłaszcza, że kosztuje mniej niż Galaxy S. Na Allegro nówki już od 1000zł. Chyba, że komuś zależy na grach, wtedy starszy model powinien spisywać się lepiej. No i na xda-developers nie ma tylu rzeczy, ale dla przeciętnego użytkownika to nieistotne.

[ Wady i zalety ]

+ Duży pojemnościowy ekran.
+ Android 2.3.5
+ wydajność
+ oprogramowanie
+ jakość wykonania
+ znakomity procesor 1,4GHz

- gniazdo micro-USB umieszczone u góry
- śliski tył obudowy
- brak diody LED
- słabsza grafika niż w Galaxy S
- nie pierze i nie gotuje :(
Philips Savvy -> Siemens A57 -> Siemens S65 -> HTC S710/ SPV E650 [*] -> Siemens S65 -> HTC S710 -> HTC Touch HD -> Samsung Galaxy S Plus (i9001)
"Dobry programista wiesza się ze swoim programem"
"Pewne rzeczy się zmieniają, ale inne nie"
wojtekiki

Site Admin

Telefon: Samsung Galaxy S Plus (i9001)
Oprogramowanie: Android 2.3.5
Sieć: T-Mobile TakTak
System: Android Gingerbread

Re: Samsung Galaxy S Plus

Postprzez tarantulaw2 » wtorek, 7 lut 2012, 20:05

No problem :).
Chociaż, bez urazy, to bardziej taki mini-test :P. Ale jest OK. Poprawiłem jedynie trochę tytuł, żeby ludzie bardziej się orientowali.
tarantulaw2

Site Admin

Telefon: Samsung Galaxy 551 | SE C510
Oprogramowanie: CyanogenMod 7.1
Sieć: Play/Orange
System: Android 2.3.6

Re: Samsung Galaxy S Plus - test

Postprzez wojtekiki » wtorek, 7 lut 2012, 20:31

W porządku.
Philips Savvy -> Siemens A57 -> Siemens S65 -> HTC S710/ SPV E650 [*] -> Siemens S65 -> HTC S710 -> HTC Touch HD -> Samsung Galaxy S Plus (i9001)
"Dobry programista wiesza się ze swoim programem"
"Pewne rzeczy się zmieniają, ale inne nie"
wojtekiki

Site Admin

Telefon: Samsung Galaxy S Plus (i9001)
Oprogramowanie: Android 2.3.5
Sieć: T-Mobile TakTak
System: Android Gingerbread

Powrót do Samsung